Vanliga fotbesvär


Nageltrång

Vid nageltrång skär kanten på nageln in i huden. Det är vanligast att få nageltrång i stortån. och kan orsaka infektioner när bakterier tränger in i såret.Nageltrång orsakas ofta av för trånga skor eller felaktigt klippta naglar.


Liktornar

En liktorn är en förhårdnad på foten som ibland kan kännas som en tagg eller grus i skon, som oftast uppkommer på fötterna till följd av tryck eller friktion.


Fotvårtor

En vårta är en liten utväxt på huden som orsakas av virus. Vårtor smittar och kan lätt överföras till andra personer och till andra delar av kroppen.


Nagelsvamp

Den vanligaste orsaken bland alla nagelsbesvär är nagelsvamp som ofta ger en förtjockad nagel, som ofta är gulgrå i färgen. Missfärgade och/eller tjocka naglar kan också bero på bland annat psoriasis, torra naglar eller yttre skador.

Om du är osäker på om du har svamp, kan du enkelt ta ett nagelsvampstest hos oss


Fotsvamp

Fotsvamp angriper oftast huden mellan tårna och brukar börja mellan fjärde och femte tån. Huden flagnar eller fjällar och det är vanligt att det kliar och svider. Ibland kan det bli sprickor i huden.


Hälsprickor

Hälsprickor orsakas ofta av torr hud och förhårdnader som spricker på grund av konstant tryck och friktion.


Fotförhårdnader

Förhårdnader (callus) är tjocka hårda hudlager av döda hudceller som uppstå på grund av upprepad friktion eller tryck på fötterna.


Hälsporre

Det sitter en bred och tjock sena under hålfoten som är ett viktigt stöd. Om du överbelastar senan kan du få ont i senfästet under hälen. Ibland bildas en påbyggnad av benet på undersidan av hälen som kallas hälsporre.
Jag berättar gärna mer under ditt besök hos mig

Annica Skott